Son yıllarda haliyle teknolojinin gelişmesiyle inovasyon nedir sorusu hepimizin karşısına gelir. İnovasyon Latince kökenli bir kelime olup innotavus kelimesinden gelmektedir. İngilizcede innovation olarak kullanılan bu kelimenin Türkçe karşılığı yenilik anlamına gelse de bu kelimenin tek bir sözcükle ifadesi çok zordur. İnovasyon tek kelimeyle anlatılamayacak kadar geniş anlamları taşımaktadır. İnovasyon, kelime anlamı olarak teknoloji alanında yapılan yeniliklerin tümüdür. İnovasyon icat değildir. Bilim ve teknoloji ile topluma ve toplumun ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yenilenmesi ve güçlenmesidir. İnovasyon nedir kısaca açıklamak gerekirse, yaratıcılık fikirlerinin ticari zekâ ile buluşması olayıdır.



İnovasyon tam anlamıyla yenileştirmek, geliştirmek, değiştirmek ve daha verimli süreçler, ürünler ya da hizmetler yaratmaktır. İşletmeler için inovasyon dinamik ürünler oluşturmak, yeni fikirler ortaya atmak veya var olan ürünlerin geliştirilmesidir. İhtiyaçlara yönelik yeni uygulamalar geliştirerek en etkili çözüm yöntemleri ile sorunları ortadan kaldırmayı hedefler. Bir ürünün icadı gibi değil icat edilmiş bir ürünün geliştirilmesini, değiştirilmesini sağlayan bir düşünce olarak adlandırabiliriz. Yenilikçi ve faydalı düşünceleri icraata dökerek yaratıcı fikirlerin bulunmasını sağlamaktır.

Teknoloji mal veya hizmetlerin üretiminde veya buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan beceriler, yöntemler, işlemler, tekniklerin derlenmesi veya bilimsel araştırmalardır. Teknoloji teknikler, süreçler vb. bilgiler olabileceği gibi makineler, bilgisayarlar, çeşitli cihazlar ya da fabrikalarda yerleşik olarak bulunabilir. Bunun gibi şeyleri bir birey ayrıntılı bilgi olmadan çalıştırabilir.

Peki İnovasyon ve Teknoloji arasındaki fark nedir bunu inceleyelim. İnovasyon, bir ürün veya hizmet üzerinde ihtiyacın giderilmesine yönelik olarak yeni veya büyük ölçüde değişiklik uygulamalarıdır. İnovasyon sonucu olan bir faaliyet değil sürekli bir faaliyettir. Teknolojik açıdan yeni bir ürünün veya sürecin gelişerek devamının yanında, kapsamlı önemli teknolojik değişiklikler yapılması Teknolojik inovasyon olarak değerlendirilebilir. Performans özelliklerinin artırılıp, yeni ihtiyaçların karşılanmasını kapsar. Araba sileceği daha önce icat edilmesine rağmen 1903 yılında Mary Anderson tarafından ticarileştirilmiş ve insanlığın hizmetine sunulmuştur. İnovasyon fikirler ve kavramları ifade eder. Başarılı bir inovasyon farklı düşünceler ve uygulamaları beraberinde getirir. Bilgiyi biriktirme, işleme koyma ve ürün ortaya koyma faaliyetlerini kapsayan teknoloji inovasyonun somut bir halidir.

Bu konuyu Steve Jobs’ın güzel sözleriyle sonlandırmak istiyorum. “Bizim yapmak istediğimiz şey, şimdiye değin üretilmiş bütün cep telefonlarından daha akıllı ve hepsini aşan, kullanımı aşırı kolay bir ürün geliştirmek. İşte, iPhone böyle bir ürün. Anlıyor musunuz? Yani, telefon denen şeyi en baştan icat ediyoruz.” Apple’ın inovasyonunun en büyük etkenlerinden birisi kuşkusuz Steve Jobs’tır.