Hem kişiler için hem de şirketler için stratejik değerlendirme analizi olan Swot analizi gelecekteki tehlikelerin ve fırsatların önceden planlanmasıdır. Şirketler tarafından sıklıkla kullanılan bu analiz Stanford Araştırma Enstitüsü tarafından, 1960’lı yıllarda 5 kişilik bir ekibin çalışması ile geliştirilmiştir. Kişisel olarak da çok rahatlıkla analizi yapabilirsiniz. Genellikle iş hayatında başarılı olmak isteyen, hedeflere ulaşmak ve karlı iş potansiyellerini ortaya çıkararak tehlikelere karşı da tedbir almak amacıyla insanlara bilgi verir.

Peki Swot analiz nedir? Gelin beraber onlara bakalım.

SWOT Analizi 4 aşamadan oluşur:

Strenghts — Güçlü Yanlarınız (İç Faktörler)

Avantajlarınızın neler olduğunu, yeteneklerinizi, neleri iyi yaptığınızı, hangi konularda daha başarılı olduğunuzu sizlere net bir şekilde gösterir. Ve sizlere kendiniz hakkında farkındalık yaratır.

Weaknesses — Zayıf Yanlarınız (İç Faktörler)

Zayıf yönlerimizi bir başka deyişle gelişmesi gereken yönler olarak da ifade edebiliriz.

Negatif özellikleriniz, çevrenizdekilerin sizi eleştirdiği konular, alanınızda sizi geriye çeken özellikler zayıf yönlerinizi oluşturur.

Zayıf yönlerinizi belirlerken objektif olun. Ve aynanın karşısına geçip benim zayıf yönlerim neler diye cevaplayabilirsiniz.

Güçlü ve zayıf özelliklerinizi objektif ve samimi bir biçimde ortaya koyduğunuzda güçlü yönlerinizden doğacak fırsatları keşfedersiniz. Ve zayıf yönlerinizden ortaya çıkacak tehditleri daha kolay bir biçimde görebilirsiniz.

Oppornities — Fırsatlarınız (Dış Faktörler)

Herhangi bir alışkanlığı kendiniz için avantaj haline getirip getiremeyeceğiniz, çevrenizde önünüzü açacak ve size bağlantılar kazandıracak kişiler tanıyıp tanımadığınız, mali, sosyal ve kültürel fırsatlarınız vb. gibi sorulara cevaplar arayarak fırsatlarınızı keşfedebilirsiniz.

Fırsatların belirlenmesi, hem sizin hem de şirketlerin önünü açar.

Threats — Tehditler (Dış Faktörler)

Dış tehditler belirlenirken kişilerin ya da şirketlerin daha başarılı olmasını engelleyen veya ilerde önüne çıkacak engelleri görmenizi sağlar.

Tehditlerin belirlenmesi sizin ve şirketlerin önlem alması bakımından oldukça önemlidir ve üzerinde özenle çalışılması gerekir. Tehditler sizin zamanınızdan alır ve motivasyonunuzu olabildiğince düşürür. Tehditleri samimi bir şekilde bulmanız gerekiyor.

Gelin şimdi sizlerle küçük bir Swot analizi yapalım.

Elinize bir A4 kağıdı alın ve 4 eş parçaya bölün. Sol üsten başlayarak ilk satıra 1 Güçlü Yönlerim yazalım. Hemen sağ tarafına geçip 2 Zayıf yönlerim yazalım. Altına ise 3 Fırsatlar yazalım ve son olarak sol alta ise 4 Tehditler yazalım.

Ve bunları samimi bir şekilde cevaplayalım.