Merhabalar bu konumuzda cep telefonunu oluşturan parçalar, cep telefonu hangi parçalardan oluşur üzerinde sizlerden gelen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Günlük hayatımız’da vazgeçilmez olan ve hayatımızın artık bir parçası olan cep telefonları hangi parçaların bir ara gelmesinden oluşur hiç merak ettiğiniz mi ?

Bunlar’da bilgisayarlar gibi temel bileşenlerden oluşur bu bileşenlerin bir araya gelmesi ile cep telefonları , akıllı mobil telefonları oluşturmaktadır. Şimdi bu parçalar neler bir bakalım.

Anakart , Anten , Batarya , Dahili Flaş , Dahili Hoparlör , Dahili Kamera , Dahili mikrofon , Ekran , Kasa , sim kart yuvası , Soket , titreşim motoru ve Yazılım bu parçalar cep telefonu oluşturan ana parçalar diyebiliriz. Kısaca bu parçaları tanımaya başlayalım.

Kasa ;

Telefon parçalarını bir arada tutmaya yarayan ve telefonun görünümü oluşturan bu parça dış çerçeveyi oluşturur , bilgisayarın kasasına örnek verebiliriz.

Telefon parçaları bu kasa içerisine montajlanır , gerektiğinde arızalı parçalar sökülüp yerine takılabilir. aynı model ve marka kasalar arasında kasa değişimi yapılabilir.

Anten ;

Telefon ile Baz istasyonun yaydığı sinyalleri almak ve vermek için kullanılan donanım parçasıdır. Telefonun çekim kuvveti anten ile performansı doğrudan etkiler.

Telefon anteni ne işe yarar 

Baz istasyonları yaydıkları sinyalleri toplayıp alabilmesi için telefonlar’da anten bu görevi üstlenir bir radyo verici ve radyo alıcı görevleri olan antenlerde cep telefonlarında radyo alıcı görevi üstlenir ve sinyalleri toplamaktadır anten gücü dbi olarak belirtilir.

Batarya ;

telefon bileşenlerinden biride batarya ( pil ) dir. Telefon olsun elektronik cihazları çalıştırmaları için en önemli parça pil dir.


Genelde telefonlarda kullanılan piller , Li-ion bataryalar kullanılmaktadır. lityum iyon pil bu pillerin avantajı kullanılmadıkları zaman kayıpları yani enerji kaybı azdır. bununla birlikte kullanılmaya başladıklarında ömürlerinin kısalmaya başlaması bir dezavantajdır.

Dahili Flaş ;

Cep telefonlarında kamera kullanıyor iseniz resim veya video çekimlerinde gece ortamlarında aydınlatmak için kullanılan bir parçadır. Resim ve videoların daha net çekimi için kullanılır.

Bu parçalar telefonun arka yüzünde bulunur , iç kameralarda flaş özelliği yoktur  bunlar kendi marka ve modellerine göre üretici firmaları vardır ve bu parçaları başka firmalar telefon üreticileri adına üretebilir.

Dahili Hoparlör ;

Telefonlarda dinlediğiniz müzik , video seslerini ve telefon görüşmelerinizi dışa verebileceğiniz ve telefon ahizesi dinlemenizi sağlan bileşendir.

Dahili Kamera ;

cep telefonu ile video , resim çekimlerinde kullanılabilen , yeni mobil uygulamalar’da canlı yayınlar yapabileceğiniz , görüntü görüşmelerde kullanılan en önemli parça diyebiliriz. yeni nesil telefonlar’da ön ve arka yüzünde iki kamera bulunmaktadır genel olarak arka yüz yani dışa bakan yüz’de çözünürlük pixel daha fazladır.

Telefon pixel sayısı ve odaklamanın fazla olması görüntünün daha iyi olması demektedir.

Dahili Mikrofon : 

telefon görüşmelerinin yapılabilmesi ve karşı tarafa ses gönderebilmesi için gerekli olan parçadır.

 


Hoparlör patlak ibaresi sesin karşı tarafa gitmemesi veya cızırtılı olmasından kaynaklıdır. bunun için teknik servisler tarafından kolaylıkla değişebilir. yukarıda görünen resim iphone mikrofonu bağlantı aparatları ile birlikte kasa tutturulmaktadır.

Ekran ;

telefonlarda ekran artık günümüzde dokunmatik olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ekranlarda kendi aralarında farklı modellere ayrılmaktadır yalınız şu bir gerçek bilgisayar olsun cep telefonu ekranı olsun kırıldıklarında telefon’dan fazla tamir masrafı çıkıyor diyebiliriz .

Sim kart yuvası ;

Telefonu kullanabilmek için telefon operatörlerin vermiş olduğu sim kartlar telefona bu yuvaya takılmaktadır. Sim kart yuvaları , micro , nano gibi değişik şekilde olabilir.

 


Yukarıda örnek resimde olduğu gibi bu kartlar telefonlarda sim kart yuvalarına takılmak sureti ile kullanılmaktadır. 



Sim kartlar yuvalarına göre ve desteklediği boyutlara göre takılmalıdır.

Titreşim Motoru ;

telefonda gelen çağrıları , mesajları sesi kapalı olduğunda titreşim yolu ile haber etmek için kullanılan bir parçadır. telefonu gittiğiniz yerde sessiz mod aldığınızda çoğu zaman titreşime alırsınız.


Telefonda titreşimi aktif etmek batarya tüketimini hızlandıracaktır. sürekli olarak titreşimde kullanmamanız tavsiyesi ile iş gören bir özelliktir.

Yazılım ;

Telefon ile kullanıcı arasında bir arayüz olan ve telefonun özelliklerini kullanabilmek için yazılıma ihtiyaç vardır. bu yazılımlar telefon firmaları kendileri yazmaktadır , örnek verecek olursak , iphone için IOS , samsung , LG , Htc gibi telefonlar ise Google Android , Nokia Ovi , Windows Mobile telefonlar için Windows 10 gibi yazılımlar daha eski telefonlarda flash programlar kullanılırdı .